Menu Sluiten

Elektrische gevaren: ken uw grenzen!

Elektrocutie is volgens OSHA een van de meest voorkomende gevaren op bouwplaatsen. Het identificeren van elektrische gevaren kan helpen het bewustzijn te vergroten van de risico’s, de ernst ervan en hoe dit werknemers kan schaden.

Hier zijn 7 van de meest voorkomende elektrische gevaren op de werkplek en tips over wat u kunt doen om deze risico’s te verminderen:

Overhead stroomlijnen
Elektrische en onder stroom staande elektrische leidingen hebben hoge spanningen die grote brandwonden en elektrocutie voor werknemers kunnen veroorzaken. Vergeet niet om een ​​minimale afstand van 10 voet aan te houden van bovengrondse hoogspanningsleidingen en apparatuur in de buurt. Voer site-enquêtes uit om ervoor te zorgen dat er niets wordt opgeslagen onder hoogspanningsleidingen. Ook moeten veiligheidsbarrières en -borden worden geïnstalleerd om nabijgelegen niet-elektrische werknemers te waarschuwen voor de gevaren in het gebied.

Beschadigde gereedschappen en apparatuur
Blootstelling aan beschadigd elektrisch gereedschap en apparatuur kan erg gevaarlijk zijn. Los niets op, tenzij u hiervoor bevoegd bent. Controleer grondig op scheuren, sneden of schaafwonden op kabels, draden en snoeren. Laat eventuele defecten repareren of vervangen. Lock Out Tag Out (LOTO) -procedures moeten te allen tijde worden uitgevoerd voordat met elektrisch onderhoud en reparaties wordt begonnen. LOTO-procedures zijn er om alle werknemers op een werkplek te beschermen.

Ontoereikende bedrading en overbelaste circuits
Het gebruik van draden met een ongeschikte grootte voor de stroom kan leiden tot oververhitting en brand. Gebruik de juiste draad die geschikt is voor de bewerking en de elektrische belasting om aan te werken. Gebruik het juiste verlengsnoer dat is ontworpen voor intensief gebruik. Overbelast een stopcontact ook niet en gebruik de juiste stroomonderbrekers. Voer regelmatig brandveiligheidsbeoordelingen uit om gebieden te identificeren met risico op slechte bedrading en circuits.

Blootgestelde elektrische onderdelen
Voorbeelden van blootgestelde elektrische onderdelen zijn tijdelijke verlichting, open stroomverdelingseenheden en losgemaakte isolatiedelen op elektrische snoeren. Deze gevaren kunnen potentiële schokken en brandwonden veroorzaken. Beveilig deze items met de juiste beveiligingsmechanismen en controleer altijd of alle blootgestelde onderdelen onmiddellijk moeten worden gerepareerd.

Onjuiste aarding
De meest voorkomende OSHA-elektrische overtreding is de onjuiste aarding van apparatuur. Een juiste aarding kan ongewenste spanning elimineren en het risico op elektrocutie verminderen. Verwijder nooit de metalen aardpen, deze is verantwoordelijk voor het terugvoeren van ongewenste spanning naar de aarde.

Beschadigde isolatie
Defecte of onvoldoende isolatie is een gevaar. Let op beschadigde isolatie en meld dit onmiddellijk. Schakel alle stroombronnen uit voordat u beschadigde isolatie vervangt en probeer deze nooit af te dekken met elektrische tape.

Natte omstandigheden
Gebruik elektrische apparatuur nooit op natte locaties. Water verhoogt het risico op elektrocutie aanzienlijk, vooral als de apparatuur isolatie heeft beschadigd. Laat een gekwalificeerde elektricien elektrische apparatuur inspecteren die nat is geworden voordat u deze onder spanning zet.

Als u uw grenzen kent en de beste procedures voor elektrische veiligheid toepast, kunt u het risico op elektrische schokken en overlijden verminderen. Het is veiliger om binnen uw expertise te werken in plaats van het risico te nemen dat u buiten uw mogelijkheden werkt. Als u niet zeker bent om het werk te doen, aarzel dan niet om hulp te vragen aan een bevoegd persoon.

In plaats van te vertrouwen op uw geheugen, kunt u een checklist gebruiken bij het toepassen van procedures voor elektrische veiligheid op uw werkplek. Een digitale checklist is een krachtig hulpmiddel dat kan dienen als een gids voor het uitvoeren van werkzaamheden in de buurt van elektrische apparatuur en gevaren.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *